La cave de Max
De la biodiversité
dans les casiers !
Quelle cave Max ! Géologue de formation, 25 ans dans le pétrole, le voilà désormais à la tête d’un estaminet de poche où les parfums proposés sont de véritables pépites pour nos papilles.
un cadre en rupture avec les codes habituels des caves à vins : ferronnerie design, plafond noir, lustre ancien et terrasse sympa, dans son petit rade du quartier des Halles, on passe acheter son liquide classé art et essai, s’en jeter un, papoter avec ses voisins, et, en soirée, prendre l’apéro accompagné de tartines de haddock, carpaccio de champignons, anchoïade de Collioure, fromages et charcuteries des Halles. Max n’est pas là par hasard : « Jeune, j’ai suivi une année d’oenologie ! Aujourd’hui je partage ma passion, par goût et parce que le sol et la biodiversité sont des ressources fragiles, j’ai beaucoup de vins en biodynamie. Dans la vie tout est une question d’équilibre ! » Toujours de bon conseil et de bonne humeur, il a le nez pour bien chiner. Côté vins, 500 références : Bourgognes de Julien Guillot, Claire Naudin, Pierre Fenals, Côtes-du-Rhône d’Élodie Balme, Georges Vernay, Languedoc de Patricia et Luc Bettoni, Olivier Cohen, Corse de Jean-Charles Abbatucci, Savoie d’Adrien Berlioz, Giachino, Luc Bauer… Belle sélection de whiskies (Springbank, Clynelish, Redbreast…) dont un bio signé Benromach. Sans oublier le gin et les eaux de vie de la Distillerie du Petit Grain, les rhums Longueteau de Guadeloupe, la vodka française Moulin XO de la Maison Daucourt, des chocolats Bonnat et le caviar d’Aquitaine Sturia. Bref, une adresse réjouissante.
An eclectic mix in Max’s wine cellar!
What a wine cellar, Max! A geologist by trade, and after 25 years working in oil, here he is now behind the counter of a small café, where the flavours on the menu are a real treat for the taste buds.
An unorthodox setting compared with what one might expect in a traditional wine cellar – designer wrought ironwork, black ceiling, vintage light fittings and a cosy patio. In his little bar in the quartier des Halles[i], you call in to buy an art-house bottle, have a quick drink and a chat, and in the evening, enjoy an apéro served with canapés of haddock, mushroom carpaccio, anchoïade de Collioure[ii], cheeses and cold meats from the Halles. Max isn’t there merely by chance: “when I was younger, I studied oenology for a year! Today I’ve decided to share my passion: for reasons of taste and because the soil and biodiversity are vulnerable resources, I have a lot of different biodynamic wines. In life, everything is a question of balance! “Always on hand with good advice and good humour, he has a flair for picking out little gems. In terms of wines, he has 500 references: Bourgognes by Julien Guillot, Claire Naudin, Pierre Fenals, Côtes-du-Rhône by Clusel Roch, Georges Vernay, Corse de Jean-Charles Abbatucci, Savoie d’Adrien Berlioz, Giachino, Luc Bauer, etc. He also has a wonderful selection of Irish (Redbreast), and Scottish (Springbank, Clynelish) whiskeys, including an organic one from the Benromach distillery. Not forgetting of course the gin and eaux de vie from the Petit Grain distillery, the Longueteau rums from Guadeloupe, the Moulin XO French vodka from the Maison Daucourt, Bonnat chocolates and caviar from Aquitaine Sturia. In short, a great address for lifting the spirits.
[i] Quartier des Halles – the indoor and outdoor market place in Pau
[ii] A spread made with anchovies, crushed garlic and olive oil and a specialty from Collioure, a Mediterranean coastal town in the south of France.
La Cave de Max
07 81 18 35 31
22 rue Galos
64000 Pau
Mardi et mercredi
10h – 14h / 16h – 20h
Jeudi, vendredi et samedi
9h – 14h / 16h – 21h
Ateliers dégustation,
petits concerts, lectures.
Programmation sur facebook.
Possibilité de privatiser le lieu.
Textes : Catherine Nerson
Photographe : Jean-Michel Ducasse