Haut

Jean-Baptiste Grangé

Mange, vis, aime

2007, Jean-Baptiste Grangé a 16 ans. Il fuit les bancs du lycée général pour un CAP boulanger. Et tout commence… Jean-François Chastel lui ouvre les portes de sa boulangerie pâtisserie et sans le savoir, celles de son destin. Très vite, il mange pâtisserie, vit pâtisserie, aime pâtisserie. Le lève-tôt du gâteau ne compte pas ses heures et travaille dur. Et tout lui sourit. Son professeur Didier Lalys l’inscrit aux Olympiades des métiers, il gagne. S’enchaînent alors les concours et les victoires. Si la vie c’est comme une boîte de chocolats, Jean-Baptiste tombe toujours sur ce qu’il y a de mieux.

De Meilleur Apprenti de France en 2009 à Champion de France de Boulangerie en janvier dernier, rien ne l’arrête. Son inspiration sucrée s’exprime dans son atelier à Bénéjacq, où il partage son savoir comme son assiette lors des cours aux particuliers. Les pieds sur terre et la tête bouillonnante d’idées sur les épaules, il signe de sa toque une éthique culinaire bien tranchée. « Je pâtisse avec moins de sucre, du très bon chocolat et le respect du goût et des saveurs depuis ma rencontre avec Cédric Grolet, chef pâtissier du Meurice. » Pour y goûter, rendez-vous dans nos adresses locales* comme le Berry ou Plat Beroì. Ça donne envie de garder une place pour le dessert…

Eat, Live, Love

It’s 2007, Jean-Baptiste Grangé is 16 years old and flees the desks and classrooms of high school to embark on an HNVQ in bakery. And that’s when it all began…

Jean-François Chastel threw open the doors of his bakery-patisserie to welcome Grangé in and by doing so, unwittingly opened the way for the young man’s future career. Soon after, Jean-Baptiste was eating patisserie, living patisserie and loving patisserie. Up at the crack of dawn, the budding pastry chef works all hours and works hard. And fortune smiles on him whatever he tries his hand at. His instructor Didier Lalys entered him for the WorldSkills world championships, and he won. He went on to enter more competitions and harvested victories. If life is like a box of chocolates, Jean-Baptiste always manages to pick the best. From Best Apprentice in France in 2009 to winning the French Baking Championships last January, he is unstoppable.

He expresses his sweet inspiration in his laboratory in Bénéjacq, where he shares his knowledge and his creations in private lessons. He’s down to earth and pragmatic, yet brimming over with ideas, and tips his chef’s hat to a clearly-defined culinary ethos. « I bake with less sugar, high-quality chocolate and the greatest respect for taste and flavours after meeting Cédric Grolet, Head pastry-chef at the Meurice [i] ». If you want to sample some of his work, go out for a meal at one of our local addresses* like le Berry or Plat Beroì, and remember to leave room for dessert…

*Plat Beroì, Da Ennio, Le Berry, Next Coffee and several bakeries including Pecoste (Bernatou) in Nay, who were there at the beginning of his career.

Le Meurice is a Brunei-owned 5-star hotel in the 1st arrondissement of Paris

Jean-Baptiste Grangé
06 70 69 43 18
43 rue Henri IV
64800 Bénéjacq

* Les adresses locales : Plat Beroì,
Da Ennio, Le Berry, Next Coffee et plusieurs
boulangeries, comme chez Pecoste (Bernatou)
à Nay, qui était là à ses débuts.

Prochain rdv : octobre 2019, Championnat d’Europe de Boulangerie à Nantes

Textes : Marlène Gassie
Photographe : Jean-Michel Ducasse