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Cave Thou

En Thou intimité

A la tête de cette cave-bar à vins des Halles, un duo explosif. Frédéric, « aux habitudes de vieux briscard » aime à dire qu’il est passé du vilain requin nageant dans les eaux troubles de la grande distribution à un gentil poisson naviguant essentiellement chez les talentueux vignerons indépendants. A ses côtés depuis les nouvelles Halles, son brillant mercato, Marie, « jeune trentenaire au regard neuf », qui a étudié le vin et travaillé pour l’enseigne Le Chai, possède une connaissance pointue des nectars en vue.

Dans cet antre aux 4000 quilles et 800 références où les maisons prestigieuses (Duband, Pinard, Bessin) côtoient les petits nouveaux (Amirault, Saladin, Léon Bœsch), le tandem magique ne cesse d’ajuster, d’affiner et de rendre percutant le choix de ses elixirs.

« NOUS AVONS UNE BELLE GAMME DE VINS

ITALIENS ET DE PLUS EN PLUS DE VINS BIO,

AVEC DES PRIX TRÈS BIEN PLACÉS ».

Dans les prochains mois, la cave Thou rentrera encore des crus « à part », des cépages français élégants et délicats. « On aime bluffer, surprendre et perturber nos clients ! » conclut Frédéric au comptoir de son bar qui propose aussi assiettes de fromages Alexandre et charcuterie Junqua à disposition de sa clientèle.

An Epicurean’s paradise! A true temple for taste buds, an establishment for discerning eaters and a cornucopia of flavours and tastes, the Halles de Pau, inaugurated in October last year, are a symbol of gastronomic excellence. Here in the new buildings entirely redesigned and refurbished by architects Philippe Ameller and Jacques Dubois, lies the city’s nerve centre for food lovers. Behind the modern glass frontage lie some real gourmet gems: Cave Thou, Constanti, La ferme de Montagut, Junqua, Garg’Antoine, La Fromagerie Alexandre, Carrasco… Blossom went to visit seven ‘must-see’ boutiques, run by people who sublimate the senses and nurture excellence. Let’s go meet them.

Thou wine cellars

A dynamic duo runs this wine cellar and bar in the Halles – Frédéric, “with his die-hard ways of an old hand”, likes to say that he’s gone from being a mean predator swimming in the troubled waters of the major retail sector to a cute little fish shuttling among talented freelance wine-growers. Working alongside him in the new Halles is Marie, his energetic sidekick, “a young thirtysomething with a fresh perspective on things” who studied oenology, has worked for a local label and knows a lot about the different wines available. In this treasure trove of 4,000 bottles and 800 references where prestigious names (Duband, Pinard, Bessin) rub shoulders with the smaller newcomers (Amirault, Saladin, Léon Boesch), the sorcerer and his apprentice are constantly adjusting and fine-tuning the choice of their elixirs to make sure that they hit home. “We’ve got a great range of Italian wines and an increasing number of organic wines too at very competitive prices.” Over the next few months, the Thou wine cellars will be bringing in more “alternative” vintages; refined and delicate French grape varieties. “We like to surprise and wrong-foot our customers!” proclaims Frédéric from behind the bar, which also serves platters of cheese from Alexandre’s and cooked meats from Junqua – a perfect excuse for tasting the wines on sale.

Cave Thou
Du mardi au samedi 7h-14h.
Dimanche et jours fériés 9h-15h.
Fermé le lundi.
Tél : 05 59 83 96 94

Textes : Catherine Nerson
Photographe : Jean-Michel Ducasse